- Címlap
- Δραστηριότητες του έργου
Δραστηριότητες του έργου
Ένας από τους στόχους του έργου είναι να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργαλείων και μεθοδολογίας (εκτός από το EU-ETS) για την εφαρμογή εθνικών δημόσιων πολιτικών με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο επικεντρώνεται στην εφαρμογή πέντε εθνικών δημόσιων πολιτικών για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμών (CFO), με διαφορές στις δραστηριότητες που εφαρμόζονται σύμφωνα με τις αρχικές καταστάσεις κάθε χώρας.
Παρακάτω θα βρείτε μια περιγραφή των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου.
1. Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού
Για να επιτευχθεί ο στόχος της βελτίωσης των δεξιοτήτων των ευρωπαίων ενδιαφερόμενων μερών για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμών, ένα από τα πρώτα καθήκοντα του έργου ήταν η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού προσαρμοσμένου στις εθνικές συνθήκες για τους διάφορους στόχους του έργου:
- Την κατάρτιση δημόσιων φορέων ώστε να εκπαιδεύσουν τους εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών των CFO
- Την εκπαίδευση των τελικών χρηστών για να τους διδάξουν πώς να υπολογίζουν το ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμών
Για τη δημιουργία αυτών των εκπαιδευτικών υλικών, πραγματοποιήθηκε ένα σημείο αναφοράς για τις βέλτιστες πρακτικές και τις ανάγκες των δικαιούχων. Έδωσε τη δυνατότητα σχεδιασμού των καταλληλότερων εργαλείων κατάρτισης σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των υφιστάμενων προτύπων για τον υπολογισμό CFO. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν τρεις τύποι υποστηριζόμενων για την κατάρτιση: κατάρτιση εκπαιδευτών, ηλεκτρονική κατάρτιση, επιμορφωτικά υλικά.
Για πεερισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
2. Ορισμός της μεθοδολογίας για τη σύσταση των εθνικών βάσεων δεδομένων
Ένας από τους κύριους στόχους του έργου είναι η εκτόξευση σε ολόκληρη την Ευρώπη κοινών μεθοδολογιών και τυποποιημένων βάσεων δεδομένων για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε μια μεθοδολογία για τη δημιουργία εθνικών βάσεων δεδομένων για τους παράγοντες εκπομπών.
Αυτή η μεθοδολογία βασίζεται σε μια μελέτη και σημείο αναφοράς των βάσεων δεδομένων των παραγόντων εκπομπών σε όλο τον κόσμο και σε βέλτιστες πρακτικές. Στόχος ήταν επίσης να προσδιοριστούν όλα τα στοιχεία των εθνικών βάσεων δεδομένων καθώς και να καθοριστούν οι μέθοδοι συλλογής αυτών των στοιχείων.
You can see this methodology here.
3. Σχεδιασμός των εθελοντικών προγραμμάτων
Ένας από τους στόχους του έργου είναι η εφαρμογή νέων εθελοντικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη λογιστικών βιβλίων άνθρακα στις πέντε συμμετέχουσες χώρες, σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με την ωριμότητα των πρακτικών σε κάθε χώρα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο σχεδιασμός του εθελοντικού προγράμματος είναι διαφορετικός μεταξύ των χωρών:
- Για πρώτη φορά, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κροατία και η Ουγγαρία επικεντρώνονται στον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος. Στη συνέχεια, με τους πιο προηγμένους οργανισμούς, θα εργαστούν για τον ορισμό της στρατηγικής διαχείρισης του άνθρακα και του σχεδίου μετριασμού.
- Στη Γαλλία, η οποία επί σειρά ετών εργάζεται για την υποχρέωση λογοδοσίας για τον άνθρακα, αναπτύσσεται ένα άλλο εθελοντικό πρόγραμμα σχετικά με την υποστήριξη των οργανισμών για την αξιολόγηση και τη βελτίωση της στρατηγικής τους για τη διαχείριση του άνθρακα και του σχεδίου μετριασμού.
Για πεερισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
4. Κατάρτιση εκπαιδευτών
Η κατάρτιση αυτή οργανώθηκε για να εκπαιδεύσει τους εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών των CFO, με βάση τις υπάρχουσες μεθοδολογίες για τη λογιστική του άνθρακα. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν δύο θέματα:
- Το περιεχόμενο της κατάρτισης των τελικών χρηστών
- Animation, τεχνικές και μέθοδοι που σχετίζονται με την εκπαίδευση ενηλίκων.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
5. Δημιουργία ή προσαρμογή βάσεων δεδομένων
Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί μέρος της εξέλιξης δεδομένων για κάθε χώρα.
Με τη δημιουργία βάσεων δεδομένων, το έργο θα ικανοποιήσει μια ευρωπαϊκή ανάγκη να υπάρχουν εθνικές βάσεις δεδομένων για τους παράγοντες εκπομπών για τον περαιτέρω υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμών. Η ενέργεια αυτή επιτρέπει τη μετάδοση γνώσης στους δικαιούχους και θα αποτελέσει επίσης σημαντική βάση για την περαιτέρω αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων του έργου σε εξωτερικούς ενδιαφερόμενους. Τα δεδομένα που συλλέγονται και συγκεντρώνονται σε αυτές τις εθνικές βάσεις δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν από τους τελικούς χρήστες για τον υπολογισμό του αποτυπώματος τους άνθρακα.
Ορισμένες χώρες χρειάστηκαν να δημιουργήσουν τις βάσεις δεδομένων τους και να ακολουθήσουν διαφορετικά βήματα για να τις διαμορφώσουν: προσδιορισμός βασικής πηγής για τη συλλογή δεδομένων, αναθεώρηση των όρων απόκτησης και χρήσης των υφιστάμενων στοιχείων για τον παράγοντα εκπομπών, δημιουργία νέων δεδομένων, ανάπτυξη δομής βάσης δεδομένων, ορισμός πλήρους τεκμηρίωσης που παρουσιάζει υποθέσεις υπολογισμού δεδομένων, διαδικασία επαλήθευσης.
Η Ιταλία και η Γαλλία είχαν ήδη μερικές βάσεις δεδομένων και έπρεπε να προσαρμόσουν αυτές τις βάσεις δεδομένων ώστε να ανταποκρίνονται στους στόχους του έργου LIFE Clim'Foot.
6. Έναρξη εθελοντικών προγραμμάτων
Ο στόχος της έναρξης του εθελοντικού προγράμματος είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη δημόσιων πολιτικών που δίνει κίνητρα στους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς να υπολογίζουν και ακόμη και να μειώνουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα άνθρακα, ακολουθώντας το επίπεδο ωριμότητάς τους. Αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να ξεκινήσει με την εκπαίδευση της οργάνωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
7. Κατάρτιση της οργάνωσης
Έχουν αναπτυχθεί ορισμένα προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά υλικά, απευθυνόμενα στους οργανισμούς που θα συμμετάσχουν στη δημόσια πολιτική και υπολογίζουν τον CFO τους. Το υλικό αναπτύσσεται σε κάθε γλώσσα του έργου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο μενού του Προγράμματος, με το άρθρο "onsite training" για κάθε χώρα.
Ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης είναι επίσης διαθέσιμο στην πλατφόρμα για να διδάξει στους οργανισμούς τον τρόπο υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμού. Βρείτε περισσότερες εξειδικευμένες πληροφοίρες εδώ.
8. Υποστήριξη στον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα των 50 οργανισμών
Ένας από τους κύριους στόχους του έργου είναι η εκτόξευση σε ολόκληρη την Ευρώπη κοινών μεθοδολογιών και τυποποιημένων βάσεων δεδομένων για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμού. Τουλάχιστον 50 οργανισμοί υπολογίζουν το αποτύπωμα άνθρακα στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία και την Ουγγαρία. Υποστηρίχθηκαν τεχνικά κατά τα διάφορα στάδια του υπολογισμού.
9. Υποστήριξη στον ορισμό της στρατηγικής διαχείρισης άνθρακα και του σχεδίου μετριασμού για 10 οργανισμούς
Η ενέργεια αυτή σχετίζεται με την εφαρμογή στρατηγικής για τη διαχείριση του ανθρακικού αποτυπώματος οργανισμού. Οι οργανισμοί:
- Αξιολογούν το επίπεδο ωριμότητάς τους όσον αφορά τη διοίκηση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα
- Ορίζουν ένα σχέδιο μετριασμού με βάση τον εντοπισμό των κύριων μοχλών για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
10. Υποστήριξη της αξιολόγησης της στρατηγικής για τον άνθρακα για 29 οργανισμούς
Το μέρος αυτό στοχεύει στην ανάπτυξη μιας σειράς μεθοδολογιών που υιοθετούν μια ολιστική αντίληψη της επιχείρησης, εξετάζοντας τόσο τις λειτουργικές επιπτώσεις και τις εξαρτήσεις, όσο και την αλυσίδα εφοδιασμού της. Ο απώτερος στόχος είναι να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε δράση και να τους τοποθετήσουν σε συμβατή διαδρομή 2 ° C όσον αφορά την κλιματική στρατηγική τους, το επιχειρηματικό μοντέλο, τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τη διαχείριση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
11. Παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων του έργου
Το έργο LIFE Clim'Foot θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το κλίμα, καθώς και τη συμμετοχή διαφόρων τύπων ενδιαφερομένων που παρακολουθούνται καθ 'όλη τη διάρκεια του έργου για να διασφαλιστεί η επίτευξη στόχων. Το έργο έχει επίσης επιπτώσεις στην ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού σχετικά με την υποχρέωση λογοδοσίας για τον άνθρακα και την οικονομία.
12. Διάδοση και αναπαραγωγικότητα
Σήμερα υλοποιείται μια σημαντική εκστρατεία διάδοσης για την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΕ και την προσκαλεί να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία LIFE Clim'Foot
Για να βελτιστοποιηθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής του έργου και η μεταφορά των αποτελεσμάτων του έργου μεταξύ άλλων δημόσιων φορέων, θα οργανωθεί στις 15 Ιουνίου 2018 κατάρτιση τουλάχιστον 30 ευρωπαίων πολιτικών (από την κοινοπραξία) για την προετοιμασία της επέκτασης και της επιδίωξης την προσέγγιση Clim'Foot σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
13. Δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας
Ο στόχος αυτού του μέρους είναι να μεταφέρει στο διαδίκτυο όλο το υλικό που παράγεται κατά τη διάρκεια ζωής του έργου: υλικό κατάρτισης, βάσεις δεδομένων, μεθοδολογίες και εργαλεία και για να δώσει κάποια νέα, πληροφορίες σχετικά με το έργο. Δεδομένου ότι τα σχέδια έχουν δύο κύριους στόχους: τους οργανισμούς και τους φορείς χάραξης πολιτικής, αναπτύχθηκαν δύο πλήρεις ομάδες εργαλείων για τη συμμετοχή περισσότερων χρηστών στο έργο Clim'Fot και για να καταστεί δυνατή η αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων του:
- Ένας για τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής που περιλαμβάνει υλικό για κάθε χώρα, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να υποστηρίζουν την εφαρμογή πολιτικών για την αλλαγή του κλίματος, στις οποίες εμπλέκονται σημαντικοί αριθμοί δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
- Ένα για τους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς που τους υποστηρίζει να υπολογίζουν και / ή να μειώνουν τα αποτυπώματα τους άνθρακα, Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ